I dessa deklarationstider och tider av bankskandaler kom jag att tänka på vad en vis man, min gamla bas-lärare på Södra Latin Hjörleifur ”Höddi” Björnsson sa till en alltför ambitiös 15-årig Carlberg som inte helt lyckat improviserade bassolon utanför skalan:

-Innan man bryter mot reglerna är det bra att känna till dom. Lär dig noter. Undantaget som bekräftar regeln är Jimi Hendrix.

Blues och banker

För er under 43 år kan nämnas att Hendrix var en genialisk förgångsgestalt inom rock och blues som utan gedigen musikalisk utbildning av traditionella mått liksom en humla, omedveten om sin bristande förmåga att flyga, flög som ingen annan.

Det kan alltså vara bra att känna till reglerna. Men om man nu inte gör det, hur gör man då?

För en månad sedan talade jag på min sons samhällskunskapslektion om det svenska rättssystemet. Ett gäng 13- åringar fick gå igenom vad som kan tänkas vara brottsligt, kanske särskilt med inriktning på sådant som förekommer i högstadiemiljö såsom mobbning, uppmaningar via appar såsom Periscope, sexuella trakasserier m.m. 13-åringarna kunde inte reglerna, eller som Höddi åsyftade noterna, men jäklar vad rätt de hamnade i alla fall. Utgångspunkten var: Känns det inte bra- är det nog inte bra. Jag tror faktiskt inte att dom missade ett enda exempel på vad som kan vara ett brott för en vuxen, t ex begär du 100 likes för att ge en skolkompis en smäll, filmar det och lägger ut det på nätet eller fotar du i något omklädningsrum och gör samma sak så känns det inte bra, är inte bra och utgör sannolikt något liknande brott.

Utifrån perspektivet transaktioner till Panama och eventuella deklarationsbryderier utgår jag från samma koncept. Jag kan sanningsenligt säga att jag, utan att sätta mig in i det särskilt, inte kan reglerna om transaktioner till Panama. Skulle det då kännas bra att flytta en större summa pengar dit om jag nu hade kapitalet i fråga? Skulle det kännas bra om min bank föreslog det? Jag tror inte det och jag inbillar mig att jag skulle tänka till en extra gång och sätta mig in i regelverket. Likaså har jag stött på patrull vad gäller deklarationen. Jag har hjälp av experter, men det känns inte bra. Tyvärr tvingas jag nog sätta mig in i regelverket där också.

Tänk vad ett gäng 13-åringar och en blueslegend kan ge. Hoppas det blir rätt.

/ Carlberg